Wao! Mitt första blogginlägg 🙂

Hej.
Lia Starälv bloggar på EnköpingssidanJag är certifierad kostrådgivare och vill med denna blogg föra in glädje i er matvardag. Jag vill få er att hitta de svenska råvarorna, våga krydda och tro på er själva. Känna att mat är kul energi, märka att den förebygger sjukdom och ger er välbehag.
En hel del guldkorn finns det också i form av mathantverk runt Enköping, och dom vill jag lyfta fram. Att leva lokalt ger mervärde. Vi ger varann glädje genom att se varann och allt som människor lyckas med här i Enköping.

Och så finns en orsak till varför jag vill blogga här:
När jag i mitt unga vuxna liv (för rätt länge sen) upptäckte att jag var rädd för en mängd småsaker, bestämde jag mig för att plocka bort rädslorna, en efter en. Nu har jag nått en punkt där jag skall plocka bort rädslan att synas offentligt. Att börja med en blogg tycker jag är en fin ”smygaigång” taktik.
En sak som kanhända kommer att störa några läsare, är att min stavning är urusel. Jag har ingen ursäkt för det, annat än att jag har för bråttom i livet för att stanna upp och lära mig det på riktigt. Jag skall göra mitt bästa för att skriva rätt, men ber om ursäkt redan nu för dom fel som med säkerhet kommer att dyka upp.

Ta det inte så allvarligt, ta små steg och njut av vart och ett.
Ibland känns det jobbigt att förstå vad vi ska göra för att få en bättre värld. Informationen flyger på oss med nya rön hela tiden. ” Sluta äta potatis, gå över till quinoa i stället” ”Ät inte quinoa för prudukten har blivit så värdefull för de som odlar den att lokalbefolkningen inte har råd att äta sig mätta längre.”
Jag kommer ge er recept med så mycket svenska råvaror det går, men jag äter quinoa, ris och bananer för att dom ger mig bra näring och inte går att odla här. Jag går inte runt med dåligt samvete för det, jag köper ekologiskt och hoppas att jag gynnar odlingsländerna och dess befolkning på det sättet. I stället för dåligt samvete siktar jag in mig på det jag kan få tag på i min närhet.
En enkel sak att hitta, och vars produktion går direkt tillbaka till oss, som ger oss frukter, bär, blommor och mångfald i naturen, är lokalproducerad honung. Gör ni en liten undersökning där ni bor kan ni troligtvis hitta någon som har bin för husbehov, och kanhända en burk över till grannarna. Annars kan ni med säkerhet hitta i butikerna.
Honung är ett oraffinerat nyttigt sötningsmedel bra i förkylningstider. För att behålla sin bakteriedödande förmåga måste den emellertid vara ouppvärmd när ni äter den. Så här kommer ett recept på en Raw Foodtårta:
Lila Blåbärsdröm.

Kakbotten:
200g Mandel.
6-7 Torkade dadlar

Fyllning:
8dl Cashewnötter.
1 1/2dl Blåbär.
1 1/2 dl Mandelmjölk.
3/4 dl Honung.
1/2dl Kokosolja.

Dekoration:
2dl Kokosflingor.
10 Blåbär (ju fler bär, desto mörkare färg får kokosflingorna)

Kakbotten: Häll ingredienserna till kakbottnen i matberedaren och mixa allt till en enda stor massa. Skrapa vid behov ner det som fastnat på sidorna i matberedaren ett par gånger. Häll massan i en springform och tryck ut den i formens botten. Använd en form som är högst 23cm i diameter eller gärna lite mindre för då blir kakan högre.

Fyllning: Häll ingredienserna till fyllningen i matberedaren och mixa väl. Skrapa vid behov ner det som fastnat på sidorna i matberedaren ett par gånger. Häll sedan fyllningen ovanpå bottnen i springformen och sätt kakan i kylskåpet.

Dekoration: Lägg kokosflingor och blåbär i matberedaren och mixa väl. Strö sedan de lilafärgade kokosflingorna över kakan.

OBS!!
Kakan kan förvaras i både kylskåp och frys. I frysen får den en hårdare konsistens som påminner om glass. Ta ut kakan 15 minuter innan du ska äta den. Då hinner den tina lite, så att det enklare går att skära. Sätt in den i frysen igen när de bitar som ska serveras har skurits ut.
Må gott!

Om Lia Starälv

Certifierad kostrådgivare, driver restaurang Café Samt. Älskar människomöten, musik, konst, kreativitet i alla dess former! Vill mer än jag hinner med och övar mig i att inte bli stressad av det.

Lämna en kommentar

*