• Hem
  • Kontakt
  • Enköpings historia
  • Hotell i Enköping
  • Blogg

Enköping

Allt om Sveriges närmaste stad

Tack för pumpan Halloween!

16 november, 2013 av admin Lämna en kommentar

Jag har aldrig fastnat för Halloweenfirandet, men jag är glad för att det kommit till Sverige för då står lårarna där i butikerna fyllda med härliga pumpor!
Jag har fått många glada utrop i stil med ”oj, pumpa på buffén, det har jag alltid velat prova!” Och det är väl så att de flesta gräver ut köttet och kastar det i soporna, vilket är synd, för den är lika användbar som morötter, c vitaminrik och kalorifattig är den dessutom.
När jag läste serien om Ma Ramotswe, som är en kvinnlig detektiv i Botsvana, förstod jag att pumpa är en basföda där. Visst är det häftigt att den kan växa här också, och åtminstone under hösten kan vi ju införliva den i vår matlagning.
Den är en vintergrönsak, så när den mognat kan den lagras i flera månader i ett svalt utrymme. Jag tycker det borde finas gemensamma jordkällare i anslutning till kolonilotter! Nu kan ni i alla fall passa på att köpa hem en pumpa och testa något av nedanstående. Eller våga lägga till eller byta ut i något favoritrecept med rotfrukter.

Pumpan

Förgyll riset genom att Tärna den i 1/2 cm kuber, fräs lätt i en kastrull utan att den tar färg tillsammans med grovt hackad lök. Häll sen ner det i vattnet när ni kokar ris.

Gör en ”morotskaka” men byt ut moroten mot pumpa.

Dela pumpan i lite större skivor, rosta den i ugnen med olivolja och kryddor ni tycker om, mixa till en slät puré och ha som dipp, eller i stället för sås. Eller varför inte göra den lite tjockare, som mos.

Skär ”köttet” i tunna skivor, vänd dom i ägg och panera i boveteflingor blandat med parmesan och örter, stek på medelvärme.

Tärna pumpan och rosta lätt i ugnen med lök och tomat, låt svalna och vänd ned bladspenat eller ruccola och tärnad avokado. Toppa med rostade pumpakärnor. Servera med lax/kyckling/tofu.

Pumpasoppa kan göras i många varianter, passar fint med kokosmjölk och citron. Eller ingefära, timjan och vitlök. Eller lök, chilli och citrongräs. Bara fantasin sätter gränser.

Den går även att ha i smoothies, och här ett Raw Food recept:
Raw Pumpasoppa
2 1/2 dl pumpa
1 apelsin
1 tsk honung
1/2 avokado
en nypa salt
en nypa kanel
Några msk pressad citron
vatten eller apelsinjuice

Arkiverad under: Lia Starälv

Kommentera Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copyright © 2016 · Magazine Pro Theme på Genesis Framework · WordPress · Logga in