Själv är inte alltid bästa dräng inom Entreprenörskap

Då kan jag glädjande presentera ytterligare en av Sveriges mest namnkunniga namn inom internetmarknadsföring på Enköpingssidan (Läs tidigare intervju med Magnus Bråth). Denna vecka skriver entreprenören Christian Rudolf om vikten att värdera sin egen kunskap och tid.

Christian Rudolf

Christian Rudolf skriver om Entreprenörsskap

Själv är inte bäste dräng inom Entreprenörskap

Det är min övertygelse att en orsak till att så många företag kraschar innan de ens hunnit lämna startbanan, är dumsnålhet. Det kan låta lite bryskt, men låt mig förklara.

Den största utmaningen för alla företag i början är ekonomin. Speciellt om du bootstrappar kommer du att vara mycket sårbar den första tiden, och du vill vända på varje krona. Därför gör du allt själv – från försäljning och orderhantering till bokföring och inköp. Du tackar med rätta nej till annonseringserbjudanden och seminarier, men din tro på att ”själv är bäste dräng” är också det som riskerar att fälla dig.

Alla framgångsrika entreprenörer har gemensamt att de förstår när de ska göra något själva – och när de ska betala någon annan för att göra det. De har nämligen förstått att allt handlar om alternativkostnader: att de kan tjäna mer på att betala någon för att göra något snabbare än de själva kan göra det, samtidigt som de kan ta betalt för att göra det som de själva gör bäst.

Varför gör jag så lite som möjligt själv?

Jag gör mitt bästa för att i alla lägen få ut så mycket som möjligt av min tid, som jag värderar högt. Tid är ju det enda man inte kan köpa mer av, och ju mer jag sprider ut mina egna resurser desto mindre kommer jag att hinna med av det jag är duktig på, i mitt fall sälja tjänster kring internetmarknadsföring

För min egen del handlar det också mycket om att fokusera, och lägga den trots allt begränsade mentala bandbredd man har, där den kan göra mest nytta. Genom att göra det jag är bäst på, och låta andra göra det som de är bäst på, kan jag skapa en process som rör sig i fart framåt, jämfört med om jag hade försökt göra allt själv.

Hur jag gör det?

När det gäller enkla saker som att skapa en unik och passande bild till min blogg om entreprenörskap, använder jag ofta tjänsten Fiverr. För fem dollar och några minuter av min tid har jag då fått något unikt som adderar mervärde till min tanke. Här är ett exempel på en bild jag använt i en bloggpost om SEO:

Fiverr

Bild från Fiverr

För mer specialiserade tjänster tar jag också in specialister. Ett exempel är Jonas på GFD som jag ofta anlitar för att skriva texter åt mig eller bygga websidor Behöver jag webbdesign eller programmering så anlitar jag också specialister eftersom jag vet att jag kommer få det som jag vill ha det, samtidigt som jag kan lägga min tid och energi på annat.

Fler tjänster

Utöver Jonas och Fiverr som jag redan nämnt, finns det en lång rad tjänster som gör mitt liv enklare, och hjälper mig att spara på min mentala bandbredd. Här är några av dem:

  • Bokföring: även om jag kan göra min egen bokföring själv, så vet jag att det inte är vad jag ska ägna mina dagar åt. Därför betalar jag mer än gärna någon annan för att göra den.
  • PR konsulter. Jag skriver aldrig mina pressrelaser själv, jag låter alltid ett proffs skriva dem. Däremot skriver jag alltid den grundläggande storyn till dem.
  • Sajtfixande. Jag kan fixa själv, men det är mycket lättare att bara specificera i en gemensam att-göra-lista i Trello och låta mina tekniker som jobbar för mig, göra det. Därefter bara kvalitetsäkra.
  • Design och illustrationer är också tjänster jag köper in. Jag försöker generellt lyfta hela min kommunikativa nivå. För jag vet att satsar jag pengar här, kan jag tillslut lägga till en nolla på mina offerter. Då kommer dessa investeringar vara väldigt lönsama.
  • Jurister. Jag har ordentliga avtal och avtalsmallar. Visst, detta är dyrt. Det är svårt att pruta med jurister men jag vet av erfarenhet vad brist på juridik kan kosta. Det svider men om man inte sköter detta ordentligt kan det leda till att man ligger blödande på golvet.

På kort sikt betalar man ett pris

Det är såklart, vissa månader blir det bara till hyra, mat och några folköl men genom att konsekvent jobba såhär, rör jag mig ändå fortare mot mina mål än om jag försökte göra mer själv. Jag skapar också effektiva arbetstrukturer och kostnadstrukturer, så när intäkterna går upp, ökar inte kostnaderna lika mycket. Det frigör också tid, tid jag använder till att hålla mig frisk och umgås med andra människor.

Om Christian Rudolf

Christian Rudolf, jag är frilansande SEO konsult/ webstrateg och projektledare. Internet och Google ändrar det mesta i världen och jag hjälper svenska företag ta till vara internets och Googles möjligheter. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, djur och friluftsliv.

Trackbacks

  1. […] är som så att jag själv köper SEO även om jag kan en del i ämnet. Själv är inte bäste dräng och det visste jag redan från början men jag har medvetet avvaktat ett bra tag innan steget togs […]

Lämna en kommentar

*