Ge oss en bra skola – eller avgå!

Idag, torsdag, samlas politikerna i Enköpings skolnämnd för att ta ställning till hur man ska hantera sin ekonomiska situation. De har inför mötet fått en konsekvensbeskrivning av skolchefen Göran Hedström.  Den var verkligen ingen rolig läsning.

Monica Avås (m) är ordförande i skolnämnden

Monica Avås (m) är ordförande i skolnämnden

Det han beskriver, och det finns ingen anledning att betvivla att det är en framtida verklighet han visar är en skola som kommer att få stora problem som drabbar både personal och elever.

Skälet är förstås att skolans kostnader kraftigt överskrider den budget som skolnämnden tilldelades av kommunfullmäktige. Det handlar om tio miljoner kronor i år och 27 miljoner nästa år.

Politikerna i skolnämnden har vad som kan beskrivas som ”Mission Imposible”.  Jag förutsätter att alla ledamöter, oavsett partifärg, har tagit på sig uppdraget i nämnden med ambitionen att ge medborgarna Enköping den bästa skola som man kan tänka sig.

Men kan de leverera det med tanke på förutsättningarna? Tveksamt.

Inför varje valrörelse så länge jag kan minnas har politiker i nästan alla partier haft samma mantra: ”vi ska satsa på vård, skola och omsorg”.

Så kommer det möjligen att låta även i nästa års valrörelse som redan tjuvstartat. Möjligen kommer det att snackas lite mer om jobben.

Kanske är det så att politikerna själva börjar inse att de inte riktigt levt upp till vad de lovat ifråga om ”vård, skola och omsorg”. Och kan man inte leverera så är det ju bara dumt att gå ut och lova. Förr eller senare genomskådas man av väljarna.

Skolpolitikerna har främst två problem som drabbat dem. Elevkullarna sjunker under en period och då står man med för stora lokaler. Dessutom kommer friskolorna in och snor elever från de kommunala skolorna.

Den första delen av problemet kan hanteras genom flexiblare lokallösningar.  Får man tomma lokaler i en stor skola kan de vara svåra att hyra ut. Om man inte hittar en friskola som vill etablera sig där.

Jag vet att det finns friskolor i Enköping som behöver nya lokaler eftersom de växer. Jag vet att det finns minst en skola där man oroligt undrar var man ska ta vägen nästa läsår.

Den andra delen av problemet, att friskolorna drar sig till elever från de kommunala skolorna löser man lämpligen genom att göra de kommunala så attraktiva att föräldrar och barn inte väljer bort dem.

Jag ställde 10 frågor till politikerna i nämnden för knappt två månader sedan. Där finns svaren på hur de ser på skolans problem.

I eftermiddag ska vi se om de klarar att hantera de problem som beskrivs i Göran Hedströms konsekvensbeskrivning. Om de kan spara alla miljoner och ändå leverera en fullgod skola för våra barn.

Klarar de inte den uppgiften tycker jag att de ska avgå! Och informera fullmäktige om att den budget som kommunfullmäktige bestämt inte räcker för att de ska fullgöra sitt uppdrag.

Om Roland Nordqvist

Roland Nordqvist, journalist i Enköping sedan 1993. Yrkesverksam i ett halvt
sekel. Även känd som skådespelare. Google+

Lämna en kommentar

*