Misantropen – charmig klassiker om ärlighet

 En skrattfest utlovas på Joar Blå-teatern på lördag kväll. Då spelas Molières klassiker Misantropen i Riksteaterns regi i samarbete med Kullehusteatern. Pjäsen är en drift med flärd och hyckleri.

Från vänster  Carl Jacobson, Per Burell och Ida Steén

Från vänster
Carl Jacobson, Per Burell och Ida Steén

Alceste är den obotlige misantropen som med sin brutala rättframhet tror sig vara genuin och sann. Vem kunde väl ana att hans känslor skulle sättas i brand av den unga nyblivna änkan Célimène? Hon som ägnar sin tid åt koketterier och att skvallra med den mäktige markisen Oronte.

När Alceste kritiserar Orontes självutlämnande och pretentiösa poem så drar intrigerna igång, trots att Alcestes beundrarinna Éliante gör vad hon kan för att ställa allt till rätta. Då den avundsjuka Arsinoé äntrar scenen ställs tillvaron på sin spets för dem alla och självrannsakans tid är inne även för en kritiker som Alceste.

Trots att pjäsen var en drift med flärd och hyckleri och karikerade aristokratsamhällets löjligt pretentiösa sätt, blev den accepterad och högt uppskattad av hovet i Paris. Även hos den breda publiken hade den stor framgång. Pjäsen är tidlös och publiken lär känna igen sig trots andra kläder och håruppsättningar.

Det är en färgsprakande föreställning med barockkostymer, överdådig spets och skyhöga peruker.

Översättningen är gjord av Hasse Alfredsson, vilket borgar för mycket humor.

Linda Kulle står för pjäsens bearbetning och har regisserat den tillsammans med Anita Ekström, välkänd skådespelerska från teatrar, film och teve. I rollerna ses Per Burell, Ida Steén, Carl Jacobson, Maria Selbing och Anne Kulle.

Birgitta Lennerstrand  

 

 

Fotnot: En misantrop är en person som är ganska pessimistisk angående människors beteenden, tankar och åsikter men det betyder fortfarande inte att en misantrop inte kan känna någon samhörighet med någon annan.

 

 

från vänster till höger:
Carl Jacobson, Per Burell och Ida Steén

Om Roland Nordqvist

Roland Nordqvist, journalist i Enköping sedan 1993. Yrkesverksam i ett halvt
sekel. Även känd som skådespelare. Google+

Lämna en kommentar

*