Den är tung att bära hem från butiken, men förutom muskler får du de flesta mineraler, folat och vitamin C med dig hem! 100g vitkål ger hälften av dagsbehovet av vitamin C! Det är inte illa i förkylningstider.
Vitkål innehåller också svavelhaltiga fotokemikalier som motverkar cancer, stärker immunförsvaret och stimulerar kroppens egen avgiftning. Så 100 gram vitkål om dagen är ren och skär hälsoinvestering! Billig hälsoinvestering dessutom, som håller sig färsk länge.
Anledning att jag känner tacksamhet är för att jag är övertygad om att surkål är grunden till att jag slapp skära bort en stor del av mina tarmar, efter att jag haft tarmvred i fyra dagar. Innan operation förklarade doktorn för mig, att när tarmen ‘stått still’ så länge så dör tarmväggen, och den går inte att reparera.
Efter operation fick jag höra att det var mycket ovanligt, men att slemhinnorna var intakta och i fin form.
En av anledningarna till det tror jag är att jag som barn åt surkål varje dag under vinterhalvåret, vilket la grunden till en bra tarmflora. Surkål är rena Probiotikan. Hälsoeffekterna kan ni läsa om här:
http://www.wannerdt.com/jan-erik/surkal/allm_om_surkal/positiva_effekter_av_mjolksyrning.shtml
Den andra anledningen tror jag är att jag under flera år ätit minimalt av sådan mat som påfrestar tarmen, som vetemjöl och socker tex.
Hur ska vi då få i oss vitkål?
Tex kan du göra ett mellanmål genom att mixa några blad, blanda med hackade apelsinklyftor och keso.
Du kan ha en burk strimlad vitkål i kylen att ha under pålägget på smörgåsen och att blanda ner i sallader.
Vem gillar inte en god coleslaw? Varierande recept hittar du hur många som helst på nätet, och den håller också många dagar i kylen.
Ta för vana att även ha några klyftor vitkål med om du gör rotfrukter i ugn, hacka i av strimlorna i köttfärsrätter och grytor.
Skär upp klyftor till grönsakssdippen framför Tv’n.
Kålpudding är en enkel rätt som det går att göra mycket av och frysa in, tokgod med lingon till.
Mest äter jag strimlad vitkål blandad med en vinegrett med mycket lök och tomater.
Och så syrad förstås! Att syra själv är kul, men enklast är att köpa färdig. Har ni inte provat förut så ger jag rådet att testa olika märken, viktigt är att den inte varit uppvärmd, läs på burkarna. Själv tycker jag Kung Markattas är bäst, Tistelvinds är ok om du gillar kummin.
Och här ett recept på Mild kardemummakål med vitvin. Receptet har inga måttenheter, lita på dina smaklökar och din kreativitet:
Ansa och strimla så mycket vitkål du behöver i centimeterbreda strimlor.
Smält lite smör och blanda med kålen i en ugnsfast form. Det behöver inte bli smör på precis all kål.
Rosta i 200 graders ugn i 15 minuter. Vänd runt kålen med en stekspade, och försök få bitarna som legat i mitten ut mot kanterna. Rosta i 15 minuter till.
Värm grädde och smaka av den med vitt vin, mald kardemumma och salt tills du tycker det är gott. Häll det över vitkålen och hetta upp hela härligheten.
Att äta svenska grönsaker under vinterhalvåret är dessutom en miljöinvestering! Investera i dig själv och din omgivning, ät vitkål!
Kommentera