Historien hindrar framtiden

Att man kan lära sig av historien för att agera i framtiden är helt säkert rätt, men det är en tes som inte får drivas in absurdum. Ärligt talat tycker jag att det är precis vad som sker med stadshotellsgropen mitt i Enköping.

Man kan älta hur mycket som helst om hur affären mellan Peab och de tidigare kommunpolitikerna gjordes upp och man kan hålla på och kasta skit på byggherren Peab, som vill tjäna pengar på sitt planerade bygge, utan att det leder någonstans.

Ett av de stora problemen i hela den här historien är, enligt min högst personliga uppfattning, den så kallade fornminneslagen som kräver att man gör en utgrävning för åtskilliga miljoner för att i bästa fall hitta några gamla flisor som är några hundra år gamla.

Ursäkta uttrycket men för mig är det en lekstuga för arkeologer och inget annat.

Man kan lika gärna gräva ner miljonerna som fyllnad i gropen. Ärligt talat är jag helt ointresserad av vilka ”fynd” arkeologerna än kan tänkas göra.

Däremot är jag väldigt intresserad av att det äntligen händer något på tomten. Och den uppfattningen tror jag att de flesta Enköpingsbor delar.

När det gäller Stadshotellet så hade jag inte bott tillräckligt länge i Enköping för att ha några känslor för det. När jag flyttade till staden 1993 tyckte jag redan då att det såg risigt ut och var i stort behov av en upprustning. Eftersom någon sådan aldrig skedde höll ju kåken på att riva sig själv. Så inte sörjde jag ett skvatt när den revs.

Jag respekterar dem som kämpade för att bevarande, men har alltid haft svårt för att fanatiker och jag tycker att deras agerande gränsade till fanatism. De ville inte inse att kåken var fallfärdig, även om vilken amatör som helst kunde konstatera det.

Nu är den borta och lär inte komma tillbaka. Lika lite som de spår från forntiden som arkeologerna tror sig kunna hitta genom att kasta ner ett oförsvarligt antal miljoner i gropen.

Som skattebetalare skulle jag avsky att se mina pengar slösas bort på något sådant.

Låt Peab bygga ett snyggt hus på tomten och låt oss hoppas att det går att hyra ut eller sälja de lokaler och bostäder som skapas. Men gör det snarast!

Och ni politiker som har möjlighet – försök att gräva ner där lagen någonstans där ingen vill gräva upp den!

Om Roland Nordqvist

Roland Nordqvist, journalist i Enköping sedan 1993. Yrkesverksam i ett halvt
sekel. Även känd som skådespelare. Google+

Kommentarer

  1. Nu är det ju så att det inte är skattebetalarna som pröjsar för utgrävningarna utan det är PEAB. Alla komponenter som ett historiegrävande utgör, är av intresse för vårt nuvarande leverne och en dokumentation av vårt kulturarv. Jag är intresserad av Enköpings historia. Jag berättar gärna för vänner om Enköping och dess betydelse under de 100-tals år orten funnits på kartan. Några skärvor här eller där kan tyckas vara bortkastad tid och pengar, men jag tycker vår historia är viktig. Det är med historien vi bygger framtiden. //Ö

  2. Väldigt bra Roland ! (utom sista meningen)

  3. Väldigt bra skrivit Roland ! (utom sista meningen)

Lämna en kommentar

*