Grattis Örjan Englund som fyller år idag

Idag fyller välkände Enköpingsprofilen Örjan Englund 64 år. Han är en av de stora i svensk musikbransch och kan blicka tillbaka på en karriär som pågått i ett halvt sekel, sedan genombrottet på 1960-talet.

Under senare år har han jobbat med en tillbakablick som skett i tre steg. Det började med en CD som fick namnet ”Hur det var” och som kom ut sommaren 2012. Det avslutas i januari 2014 med en CD där inbjudna artister sjunger Örjans låtar och den får namnet ”Hur det blir”.

Örjan Englund fyller 63 år idag

Nu leder Örjan gitarrkurser på ABF och förra sommaren lyckades han samla ihop nästan 100 före detta elever till ABF:s Måndagskväll i Skolparken. Ett något otippat namn som dök upp där var TV-profilen Anna Brolin, som kanske är minst känd som gitarrist.

Örjans största hit genom tiderna är säkert ”Tico Tico”, som alla människor känner igen när de får höra den.

De senaste åren har han, på många artisters vägnar, drivit det som kallas ”Musikupproret” och riktar sig mot bland annat Sveriges Radio, SVT och då inte minst Melodifestivalen och Christer Björkmans dominans när det gäller att välja artister.

Örjan konstaterar att de båda statliga bolagen styr hela musikbranschen och att artisterna och upphovsmännen får oförskämt dålig ersättning.

Han driver upproret på Facebook i en sluten grupp som har över 4 000 medlemmar, varav många tunga namn i den svenska artistvärlden. Det har blivit lite som ”Davids kamp mot Goliat”, trots det massiva stöd han fått.

I höst har han kunnat glädja sig åt att döttrarna Josefine och Gabriella få en stor hit i USA och är på väg mot en karriär som sångerskor

Här kommer Enköpingssidans hyllning till Örjan:

Om Roland Nordqvist

Roland Nordqvist, journalist i Enköping sedan 1993. Yrkesverksam i ett halvt
sekel. Även känd som skådespelare. Google+

Lämna en kommentar

*