Fullt hus och ös på Kompassen igen

För andra gången inom loppet av ett par dagar lockade körsång fullt hus på Kompassen i Enköping. På onsdagskvällen var lokalen fylld till nästan sista stol av förväntansfull publik som ville uppleva inte bara välkända Triple and Touch med Star for Life on Tour utan dessutom ett 100-tal duktiga elever från skolorna St Ilian, Bergvreten och Västerleden i Enköping samt Heby skola.

Här ett bildsvep från Konserten

Dans och sång

Fullt hus

Göran Rudbo hängde med när det svängde

Göran Rudbo hängde med när det svängde

Kompet

Skolkörerna

Svängigt

Publiken fick sitt lystmäte för oj vad det svängde. Det var gospel på riktigt kan man säga.

En av kvinnorna i Star for Life, Thandiwe Mazibuko,  berättade om den glädje sång, musik och dans förmedlar i Sydafrika.

-Jag har upptäckt att i Sverige antingen dansar man eller spelar och sjunger. I Afrika gör man allt samtidigt, framhöll hon.

Hon berättade också att under apartheidtiden i Sydafrika kunde inte två färgade personer samtala fritt på gatorna och därför samlades de i kyrkorna. Där sjöng och spelade de tillsammans.

Star for Life har turnerat i Sverige under flera år och blivit en formidabel succé var de än dragit fram.

Enköping var alltså inget undantag trots att konserten låg bara två dagar efter Kulturskolans egen välgörenhetskonsert med Sanna Nielsen i måndags kväll. Det var bara några få stolar som var lediga.

Så här presenteras organisationen på Wikipedia:

Star for Life är ett religiöst och politiskt obundet skolprogram som vill minska spridningen av hiv och aids i utsatta områden i Afrika. Projektet inriktar sitt arbete mot skolungdomar.

Idén bakom Star for Life tog form när svenskarna Christin och Dan Olofsson byggde upp hotellverksamheten Thanda Private Game Reserve i KwaZulu/Natal i Sydafrika. Personalomsättningen på hotellet var stor och de upptäckte att insjuknande i aids låg bakom den höga omsättningen. De ville göra något åt saken och startade 2005 den första Star for Lifeskolan Siphosabadletshe i KwaZulu/Natal.Sedan starten 2005 har Star for Life växt och finns idag på ca 100 skolor i Sydafrika, Namibia och Sri Lanka.

Star for Life-logotyp är en färgglad stjärna i gult, rött, svart, grönt och blått mot en vit fond. Star for Life-stjärnan symboliserar en människa som står bredbent med utsträckta armar. En påminnelse om att alla är en stjärna som själv bestämmer över sitt eget liv. Varje stjärntagg och färg har också en symbolisk funktion.

Om Roland Nordqvist

Roland Nordqvist, journalist i Enköping sedan 1993. Yrkesverksam i ett halvt
sekel. Även känd som skådespelare. Google+

Lämna en kommentar

*