Jag har har i denna blogg nu skrivit mina två första inlägg om sökmotoroptimering och har tänkt att fortsätta med det ur ett Enköpingsperspektiv.
Jag kan därför inte låta bli att berätta om den debatt kring begreppet ”Etisk SEO” som just nu pågår och där ett Enköpingsföretag blivit föremål för detta, de har antagligen ingen aning om detta själva.
Så här ser det bland annat ut:
@RudolfChristian Så förbenat märklig strategi. Varför tar ni inte diskussionen @noga_seo? Ni bränner varumärket i båda ändar här..
— Magnus Lundin (@gamsun) October 25, 2020
Vad handlar debatten om?
Vad det handlar om är vilka metoder som används av SEO-byrårna för att få sina kunders hemsidor att ranka. Den i särklass mest effektivaste metoden att få din hemsida att ranka är genom länkar och dess utformning.
Testa själv att googla ”urbota inskränkthet” och ni kommer att finna Miljöpartiets hemsida på placering 2.
Miljöpartiet har egentligen ingen som helst koppling till ”urbota inskränkthet” men i ett test för att bevisa länkars kraft började många bloggare att länka frasen ”urbota inskränkthet” till miljöpartiets hemsida, och där ligger den nu.
Med denna vetskap kan vi slå fast att länkar är av stor betydelse. Ni ska även veta att Google ständigt arbetar för att filtrera bort metoder som denna och att de kan straffa hemsidor som har onaturliga länkar till sin hemsida. En bra länk ska vara relevant och tillföra något för läsaren i deras sätt att se det.
Vad har Enköpingsföretaget med detta att göra?
Jo det är som så att detta Enköpingsföretag har anlitat en SEO-Byrå för att ranka på deras tjänster (att döma av några sökningar får man säga att de lyckats), men om vi tittar på denna sida så ska ni se en märklig sak. På företagets egen blogg ligger ett inlägg som handlar om Etisk Sökmotoroptimering.
SEO-byrån använder sig i detta fall av sin kunds hemsida för att ranka sig själva. De skriver att de utför etisk sökmotoroptimering och debatten handlar alltså om detta är etiskt eller inte och vilka konsekvenser det kan få för kunden om Google väljer att straffa dessa metoder.
Hurvida detta är etiskt eller inte tänker jag inte klargöra mina egna tankar om, men väl värt för dig som ska köpa att ta ställning till.
Uppdatering: 10:56 2020-10-27:
Responsen lät inte tvänta på sig. Efter denna publicering fick jag svar:
@iEnkoping du missar nog en hel del. @edsmyr kommenterade det https://t.co/rLsim3Lhiq
— Simon Wall (@wallsimon) October 27, 2020
Jag får inget konkret svar på att företaget själva har publicerat posten om Etisk Sökmotoroptimering på sin egen hemsida men Tweeten nedan ska tydligen göra saken klar. Vi ska alltså dra slutsatsen att ”Enköpingsföretaget” själva står bakom posten.
@gamsun Vi tycker om nöjda kunder. Vi älskar de som berättar det. Övriga fantasifulla antaganden ser vi mest som ett komiskt inslag #svSEO
— Alexander Edsmyr (@edsmyr) October 25, 2020
Jag upplever inte att debatten handlar så mkt om Nogas seokunskaper, bara att de satt sig på höga hästar och pratar etisk SEO, kallar övriga branschen för blackhats medans man själv använder rankingmetoder, marginellt annorlunda är ryska hackare. Och man vägrar diskutera det.
Fredrik Eriksson säger
Är av samma åsikt vad debatten handlar och ville därför poängtera ”resultatet” för den objektiva sakens skull.