Efter Mälarens stränder
Home BlogNyheterEfter Mälarens stränder
no image

Efter Mälarens stränder

Är du en av dem som älskar vatten och som alltid längtar ut på sjön när du är ledig? Vi har gott om Mälarstrand inom Enköpings kommun, kanske inte så många allmänna och öppna badplatser men absolut många fantastiska platser för strandhugg och upplevelser.
Från såväl Enköpingsån och Svinnegarsviken som Ekolsunds-viken och Lårstaviken utanför Örsundsbro, tar man sig lätt med båt ut hela vägen till Stockholm. Via slussen kommer man vidare ut till skärgården och Östersjön. Men för en dagstur eller en weekend räcker det gott och väl med alla de platser, klippor och bryggor, som finns inom kommunen och som kan erbjuda allt du kan förvänta dig av en lyckad båtutflykt.
Det absolut bästa är att de flesta platserna för lyckade strandhugg, också kan nås från land. Det går alltså precis lika bra att ta bilen för dig som ännu inte hittat tjusningen med att skrapa, slipa, måla, tjära, hissa segel, dra i snöre eller ro. Men glöm för all del inte filt och picknickkorg!
På turistbyrån hittade vi både kartor och annan information om Mälarens sevärdheter.
Den största ön heter Arnö och den har Totte Wallin och fotografen Evelina besökt. Läs om det på sidan 8. Vi frågade också Lene om råd och eftersom det egentligen finns hur många goda förslag som helst, fick Lene berätta om sina fem bästa tips på strandhugg och upplevelser.

Naturhamnar

Inom kommunen finns fem naturhamnar. Dessa är utmärkta med ett ankare. Utanför Bredsand finns Skarpan och runt Bryggholmen hittar du Sundet och Badviken. Söder om Grönsöö ligger Killingen och Granskär.

Grönsöö

Öster om Arnö ligger Grönsöö med sitt 1600-talsslott och praktfulla slottspark. Grönsöö slott har gjort sig känd dels genom ett flertal uppmärksammade utställningar, dels genom sin årliga äppelmarknad som i år arrangeras den 8-10 oktober. Här kan man lägga till vid ångbåtsbryggan och ta sig en tur genom parken och njuta av pågående utställning. Picknick, bad och fiske är inte tillåtet inom parkområdet. Istället hälsar de välkommen till deras café med hembakat och smörgåsar.

Lobergs i Svanviken

Inte så långt från Grönsö, vid Svan-viken söder om Torsvi, kan du lägga till och handla färsk fisk av Mona och Ivar Loberg. Mona är Mälarens enda kvinnliga heltidsfiskare och hon och Ivan lever så nära ett självhushåll man kan komma i dagens Sverige. Utöver fisket har de även kor och får. Mona lägger ut sina stora nät varje dag och fångsten, ofta gös, rensas och fileas för att bl a säljas i gårdsbutiken. Ålen som fångas röker hon. Lene rekommenderar verkligen ett stopp vid Svanvikens brygga.

Härjarö

Sydost om Veckholm, på Norra Björkfjärden, ligger Härjarö Resort. Här finns förutom konferensan-läggning och restaurang, en fin campingplats, stugby och en mycket stor gästhamn. Härjarös båthamn har länge varit samlingsplats för båtfolk från Mälarens alla hamnar, inklusive Stockholm. Ett speciellt tips är att fira midsommar på Härjarö.

Kofsan och Bryggholmen

För att komma till Grönsö, Svan-viken och Härjarö med båt, måste du passera Bryggholmen, där det tidigare funnits ett glasbruk. Här finns också en herrgård med ett vandrarhem i en av flyglarna. Här finns en gästbrygga och ön bjuder på både avkoppling och upplevelser.
På fastlandet intill Bryggholmen ligger Kofsan, en av många uppskattad badplats. För att komma till Bryggholmen kan man ta ”Kofärjan” från Kofsan. Lene berättar att färjan liknar en pråm, som tidigare användes för att köra över korna till sommarbete på ön. Idag är båten försedd med bänkar att sitta på vid den korta färden över till Bryggholmen.

Mälarkryssning

Lene avslutar med ett speciellt sommartips! Varje onsdag mellan den 9 juni och 11 augusti, kommer M/S Havsörnen att kryssa från Västerås, kl 9.15, via Bryggholmen till Grönsöö slott. Kryssningen är guidad, vilket gör det extra intressant. Så har du ingen egen båt, är detta ett mycket bra förslag för dig som längtar till vatten och vill blanda det med en historisk resa som bl a går över Oknöfjärden med mellanlandning på Bryggholmen. Resan tar hela dagen och kostar 360 kr per person.
För mer intressanta smultronställen och strandhugg längs med Enköpings Mälarstränder, ber vi dig kontakta Lene eller hennes kollegor på Turistbyrån.

  • Comments
  • 0

Sign up for Newsletter

Sign up to get our latest exclusive updates, deals, offers and promotions.