Dansglädje i Enköping skildras i e-bok

Dansglädje – utkast till omslag på e-boken

Vet ni vad Alexandra 9 år, Matilda 12 och Esmeralda, 15 har gemensamt med Reino 71 och Hasse 75? Jo, samma sak som Lisbeth, 54 har gemensamt med Isabel 27! De är alla Enköpingsbor och de älskar att dansa.

 

Under en månad har jag kartlagt så mycket dans och dansare som jag kunnat hitta i hela kommunen. Resultatet kommer jag att samla i en e-bok som jag presenterar på biblioteket torsdagen den 7 november kl 18. På plats kommer då också att finnas några av de dansare jag intervjuat och de kommer att ge ett smakprov på sin dans.

Idén till den här e-boken fick jag för mindre än en månad sedan då jag besökte biblioteket, som jag gärna gör.

I hyllan för nyutkomna böcker föll min blick på titeln: ”Sverige dansar”. Det tog inte många sekunder förrän min hjärna bytt ut Sverige mot Enköping. Jag gjorde ett snabbt överslag i huvudet och kom på att jag stött på åtskilliga dansare här i kommunen, under mina 20 år som journalist. Och det handlade om alla möjliga varianter på dans.

Självklart tänkte jag på Ena Bugg & Swing som i slutet av november kommer att ha ett jättestort arrangemang med EM i bugg och VM i lindyhopp. Men lika självklart var att tänka på Isabel Axnér, vars dansskola växt upp med rekordfart och där dessutom min dotter Alexandra dansat i flera år.

Bland de personer som också dök upp på bilden i min hjärna var naturligtvis Lisbeth Zachrisson, berömd inte bara för sin balettundervisning på Kulturskolan utan för långfilmer och mycket annat. Sedan kunde jag förstås inte undgå att ta med Anna Brolin, född i Enköping, men numera profil på TV4-sporten. Hon var ju med i Let´s Dance våren 2013.

Det blev en lång lista. Jag bestämde mig på stående fot för att kartlägga så mycket dans jag bara kunde i Enköping och sammanställa det i en e-bok. För er som inte vet är en e-bok en som man laddar ner på datorn eller på en läsplatta. Ett mycket behändigt sätt att läsa böcker. Dessutom är de mindre jobbiga att släpa runt på.

Ett skäl till att jag valde just det var att då spar man både tid och tryckkostnader. Jag ville att boken skulle komma ut i god tid före jul.

Därmed hade jag satt en rejäl press på mig själv också. Och ärligt talat är jag inte helt i mål ännu, trots att det är mindre  än en vecka tills boken ska vara klar!

Jag har intervjuat 25-30 personer inom en massa olika dansgenrer till boken. Möjligen har jag missat något men jag hävdar inte att den är heltäckande. Urvalet av personer har jag huvudsakligen gjort själv men jag har också fått värdefulla tips.

Några har dessvärre inte haft tid och möjlighet att ställa upp under den här perioden och det är ju trist, men jag känner att jag väl har lyckats spegla bredden ändå.

Boken kommer att säljas för en billig slant via enkopingssidan.se Närmare detaljer hur det går till kommer upp på sidan samma dag som boken släpps.

Alla som vill är givetvis välkomna till biblioteket den 7/11 då jag alltså kommer att presentera boken och dessutom några av de intervjuade.

Mina vänner på Enköpings-Posten har också varit vänliga nog att göra en intervju med mig och den publiceras i torsdagens (30/10) tidning.

Arbetsnamnet på projektetet har varit ”Hela Enköping Dansar”, men mot slutet har jag övervägt att döpa boken till ”Dansglädje i Enköping”.  Namnet kan dock ändras ytterligare en gång innan boken släpps!

 

Om Roland Nordqvist

Roland Nordqvist, journalist i Enköping sedan 1993. Yrkesverksam i ett halvt
sekel. Även känd som skådespelare. Google+

Lämna en kommentar

*