14-årig tjej TV-debuterar

Den 14-åriga Uppsalatjejen Nora Rios gör TV-debut på söndag i SVT2 när UR drama gör en annorlunda satsning för att motivera språkelever. Hon har en roll i dramaserien Bankrånet som sänds i tio avsnitt på tre olika språk. Filmen spelades in på försommaren och premiärvisades i veckan på Bio Rio i Stockholm.

Nora Rios, 14 år, gör TV-debut på söndag

Nora Rios, 14 år, gör TV-debut på söndag

Nora var givetvis på plats tillsammans med alla övriga aktörer, regissör, manusförfattare och producenter. Dessutom hade språklärare i spanska, franska och tyska bjudits in.

Nora kom tillsammans med mamma Ulrika, som är svenska. Pappa Renato stannade hemma i Uppsala med Noras yngre syskon. Nora Rios som till vardags går på Gluntens Montessoriskola i Uppsala spelar Vera i den spanskspråkiga versionen och gör därmed sin skådespelardebut.

Hon drömmer om att bli journalist men kan även tänka sig en framtida skådespelarkarriär.

I våras anmälde hon sig till sajten statist.se och började söka några skådisjobb. Hon såg då att UR och Fundamentfilm skulle ha en casting och anmälde sitt intresse. Det slutade med att hon fick rollen som Vera.

-Det var jätteroligt och det ska bli kul att få se sig själv på TV, konstaterar Nora som var 13 år vid inspelningen men nu hunnit fylla 14 och börja i åttan.

Vid premiärvisningen fick hon se glimtar av sig själv även på ”vita duken”, men det var bara brottsstycken från flera avsnitt på de olika språken.

-Inspelningen var också rolig, även om det var lite jobbigt emellanåt, säger Nora.

Bakgrunden till att filmen blivit av är att högstadieelever i allt större utsträckning väljer att hoppa av sina studier i moderna språk. För att hålla deras intresse vid liv har UR låtit spela in ett drama på tre språk. Bankrånet heter dramaserien som Fundamentfilm spelat in i samarbete med UR. Det är en serie i 10 avsnitt. Samma historia berättas på spanska, franska och tyska, med olika aktörer i rollerna.

Historien i Bankrånet, där ett misslyckat rån resulterar i en gisslansituation, utspelar sig i en tidlös och

färggrann värld. Här möter tittare en grupp själviska karaktärer som inser att de för första gången i sitt

liv behöver hjälpa varandra för att kunna lösa sina problem. Det hela resulterar i ett sorts kammarspel där gränserna mellan rånare och gisslan suddas ut.

− Det finns två saker som är väldigt viktiga för språkinlärning motivation och att befinna sig i språket. Drama har visat sig vara mycket effektivt för båda, säger Helena von Schantz, ordförande för Språklärarnas riksförbund. Eleverna tycker att utbildningen blir mer underhållande och att kontakten med språket känns mer naturlig.

Bankrånet består av 10 avsnitt som har spelats in på franska, tyska och spanska. I tablån kommer dessa synas som Le Hold-up, Der Bankraub och El Atraco al Banco.

Serien har samproducerats av UR av produktionsbolaget Fundament Film. Regissör är Gustav Spjuth, som skrivit manus tillsammans med Alexander Barth.

− I manusarbetet försökte vi i första hand skriva en underhållande historia med skruvade karaktärer. Sen satte vi upp några kreativa ramar som användning av korta meningar, presens och upprepningar för att maximera språkinlärning. säger Alexander Barth.

− Bankrånet är vår viktigaste satsning för elever som läser språk. Seriens fokus är ett komplext drama som handlar om livet – och språket får man på köpet, säger Gabriella Thinsz, projektledare för Bankrånet på UR.

Filmen kommer även att finnas på UR Play.

Fotnot: Normalt skriver jag  inte om personer utanför Enköpings kommun på den här sidan men idag gör jag ett undantag. Skälet är att jag själv också har en liten roll i samma serie som Nora och jag slogs av hur ambitiös den här tjejen är. När jag var i hennes ålder bestämde jag mig för att bli journalist, precis som hon drömmer om.

Den här artikeln erbjöd jag till Upsala Nya Tidning, som jag frilansade åt under ganska många år. Kulturchefen tyckte att den var intressant, aktuell och lokal men tackade nej med motiveringen att de inte hade utrymme för den. Därför valde jag att publicera den här.

Om Roland Nordqvist

Roland Nordqvist, journalist i Enköping sedan 1993. Yrkesverksam i ett halvt
sekel. Även känd som skådespelare. Google+

Lämna en kommentar

*