Varför kan jag inte välja Radio Uppland?
Home BlogNyheterVarför kan jag inte välja Radio Uppland?
no image

Varför kan jag inte välja Radio Uppland?

Valfrihet är lite av ett modeord i politiken och ärligt talat gillar jag det? I själva verket tycker jag det är ganska jobbigt när andra väljer åt mig. Det gäller åtminstone i de flesta fall. Men varför kan jag inte själv få välja vilken lokalradiostation jag ska få lyssna på?

Kom att tänka på när jag häromdagen besökte biblioteket och hittade en broschyr från Radio Uppland. En station jag gärna skulle vilja lyssna på ibland, men det är inte alltid det lyckas. Varför?
Jo, det är en gåta som förföljt mig nästan sedan jag flyttade till Enköping för 20 år sedan.
Att Enköping ligger i Uppland är väl bekant för de allra flesta och därför borde det inte vara någon tvekan om att jag ska kunna lyssna på Radio Uppland, när jag väljer att lyssna på lokalradio. Jag har inget problem med att välja en annan lokalradiostation om jag skulle vilja det.
Men – och det här är knuten – om jag åker bil i Enköping och lyssnar på lokalradio så byter radion automatiskt station med ojämna mellanrum. Det kan bli ganska komiska övergångar ibland, om jag lyssnar på en lokal nyhetssändning från Uppland och sedan plötsligt får jag höra om något som hänt i Fagersta eller Skinnskatteberg.
Om jag vill veta vad som händer i Västmanland så rattar jag naturligtvis in Radio Västmanland, men om jag har valt att ställa in radion på Radio Uppland så är det naturligtvis den kanalen jag vill lyssna på! Hemma kan jag ibland ha problem att få in Radio Uppland på radion, medan jag däremot utan problem kan lyssna på Radio Västmanland, Radio Stockholm eller Radio Sörmland.
Jag har fått förklarat för mig att det här har med sändarnas styrka att göra. Att sändaren i Västerås (förmodar att den finns där) ta över på vissa platser eftersom den där är starkare än Uppsala-sändaren.
Förlåt men vi lever 2013. Vi har kunnat flyga till månen sedan 1950-talet. Vi kan prata via Skype över hela jordklotet. Vi kan skicka bilder till varandra mellan olika världsdelar. Vi kan följa idrottsevenemang på TV från andra sidan jordklotet.
Men varför kan då ingen presentera en radio som nöjer sig med att ta in sändningen från den station jag vill lyssna på? Hur svårt kan det vara?
Jag är visserligen vad man brukar kalla snudd på ”inget tekniskt snille” (=omskrivning för teknisk idiot) men nog borde det här gå att lösa?
Sedan tycker jag förstås att Radio Uppland behandlar den södra delen av länet lite styvmoderligt, men det kan förstås bero på att jag missa sändningarna från Enköping när jag, av radion, lokaliseras om till någon av de andra lokalradiostationerna?
På TVn kan jag välja om jag vill ha sändningarna från Stockholm eller Västerås. Det borde jag kunna även på radion.
Lite (egentligen oerhört) märkligt är det att man ska tvingas betala TV-licens även om man inte har någon TV. Men TV-licens omfattar ju även radion numera.
När jag då inte kan lyssna på den station jag själv valt.
Enligt broschyren från Radio Uppland så lyssnar dagligen ungefär 90 000 upplänningar på kanalen, eller ta del av deras utbud i mobilen och på sociala medier.
Möjligen hade de haft något fler lyssnare – om lyssnarna själva fått välja?

  • Comments
  • 1
janne
48 Years 11 Months 10 Days 18 Hours 4 Minutes 27 Seconds ago

Känner igen problemet. Kör jag från Västerås hem till Enköping hinner jag njuta av Radio Södermanland, Örebro, Dalarna, Västmanland i st f Uppland. Inne i tunnlarna hörs ingenting.

Sign up for Newsletter

Sign up to get our latest exclusive updates, deals, offers and promotions.