Senioren Beckasinen fyller 20
Home BlogNyheterSenioren Beckasinen fyller 20
no image

Senioren Beckasinen fyller 20

För drygt 20 år sedan fick dåvarande flygöversten Stig Bruse i Härkeberga en idé. Den förverkligades och i dagarna fyller Enköpings första seniorboende 20 år. Jubileet firar de boende på Beckasinen den 6/11 och några har faktiskt bott i huset sedan det invigdes.
Bland dem Monika Andrén, 85 och Margit Reuterswärd, 81 som tillhörde ”ungdomarna” när de flyttade in men nu tillhör de verkliga seniorerna.
Före detta kommunalrådet Sven-Hugo Pettersson, som styrde i  Enköping 1978-1990 när centerpartiet fortfarande var störst, var inte med från starten utan köpte sin lägenhet av ”Linkan”.
Däremot hade Sven-Hugo ett finger med i spelet när huset skulle byggas.
-Stig Bruse hade hittat en tomt i Gånsta som han tyckte passade, men jag ville att det skulle ligga mer centralt. Kvarteret Beckasinen tyckte jag var en utmärkt plats eftersom här fanns en obebyggd tomt. Jag tog ett snack med dåvarande oppositionsrådet Gunnar Svensson (s) och han hade inga invändningar.
Så huset hamnade i hörnet Torggatan – Långgatan, på några minuters promenadavstånd från centrum.
Det första spadtaget togs tidigt 1992 och samma år bildades en bostadsrättsförening. Ordförande blev initiativtagaren Stig-Bruse. Mot slutet av året därpå blev lägenheterna inflyttningsklara.
Totalt finns 55 lägenheter i varierande storlek mellan 74 och 122 kvm uppdelat på 2-4 rum och kök.

Efter en tid flyttades alltså Sven-Hugo Pettersson n själv och under sju år engagerade han sig i bostadsrättsföreningens styrelse. Han efterträdde Stig Bruse som ordförande och svingade klubban under fem år. I två år var kassör.
Ett problem i starten var att den sammanföll med bygg- och bostadskrisen som drog fram i början på 1990-talet. Den ledde till att fem av lägenheterna förblev osålda i ungefär ett halvår.
Ett krav för att få köpa bostad då var att man fyllt 55 men inte 70 år. För makar gällde en gemensam äldre åldersgräns på sammanlagt 140 år. Den gränsen är numera slopad. Även i samband med inflyttningen tänjde man lite på gränsen vilket fick familjen Lhådö, Carl-Axel och Gunnel, att skjuta upp sitt lägenhetsköp några år. De hade förvärvat ett medlemsbevis som gav den rätt att köpa en lägenhet från starten men tyckte då att medelåldern på de som flyttat in var lite för hög.
Skälet till att den övre gränsen fanns var att hyresgästerna hjälps åt med skötseln av de gemensamma utrymmena, som trädgård, uteplats med mera.  I huset finns också pool med bastu, vävstuga och snickarverkstad samt en stor matsal. Maten lagas i huset av ”Nippon & Frezon” som drivs av Robert Fredriksson och Daniel Pitkänen.
–          -De som vill kan äta lunch fem dagar i veckan i matsalen, berättar Sven-Hugo. På helgerna lagar en del sin egen lunch, men jag brukar beställa lunchlådor från köket.
Många sysslor sköts alltså av de boende men det finns också en värdinna på halvtid och en lokalvårdare. Värdinna nu är Karin Ekblom, från Fjärdhundra, som haft sysslan i tio år. Hon tog över efter Berit Norling som skötte jobbet de första tio åren.
-Ett fantastiskt trevligt jobb, konstaterar Karin som ser fram emot att fira dubbelt jubileum, sitt eget 10-års och husets 20 år.

Beckasinen firar den 6 november 20-årsjubileet med en fest.

  • Comments
  • 1
Karin Ekblom
48 Years 11 Months 10 Days 18 Hours 5 Minutes 37 Seconds ago

Tack för ett fint reportage Roland! 🙂

Sign up for Newsletter

Sign up to get our latest exclusive updates, deals, offers and promotions.