• Hem
  • Kontakt
  • Enköpings historia
  • Hotell i Enköping
  • Blogg

Enköping

Allt om Sveriges närmaste stad

Nu släpper jag ut sockerråttan.

21 december, 2013 av admin

Nu släpper jag ut sockerråttan.

Inför julen kan jag inte gå omkring och tänka negativt om socker.
Jag öppnar min gamla receptpärm och fröjdar mig i julgodisrecept! Jag vet att när jag väl börjat röra i kolagrytorna och rulla praliner så går min hjärna i spinn. Sött! sött! sött och smör! Skriker den, och jag lyssnar. Jag kan inte äta lite, jag måste stänga av helt om min vardag skall fungera. Faktum är att mina energinivåer stiger mot himlen om jag låter bli sockret, men just till jul vill jag inte!
Då blir jag den sockerråtta jag formats till i min barndom, bakar, kokar och sjunker ner i soffan med konstfullt fyllda pralinskålar framför mig.
Men trots att jag slagit upp godispärmen kan jag inte stänga av mina alltid närvarande nyttighetstankar, och har därför blandat ihop alltsammans. Så här kommer sötsaker med ett sting av nyttigheter 🙂 Inte för att döva något dåligt samvete, bara för att det är kul!

PANFORTE
En nougat fylld med mineralrika nötter, honung och mörk choklad.
Värm ugnen till 160*
Smörj en fyrkantig form, ca 20 x 20. Det går att forma en av grillfolie.
Klipp ut ett bakplåtspapper och lägg i formens botten.
Lägg i en skål: 100g oskållad mandel
100g hasselnötter
50g pistagenötter eller valnötskärnor
0,5 tsk kanel
Knappt 1 dl teffmjöl
Blanda i en tjockbottnad kastrull 125g (1dl) honung med
1,5 dl socker och koka upp försiktigt så att honungen smälter, koka kraftigt i en minut.
Lyft kastrullen åt sidan, bryt ner 100g 70% choklad och blanda tills den smält. Tillsätt nötterna och häll ut massan i formen. Den blir snabbt hård så det gäller att vara snabb. Grädda sedan i ca 30 min men passa så att den inte bränns. Skär upp den och njut.

BOVETEKOLOR MED LINGON.

3 dl bovete
Lingon, frysta.
1 1/2 dl vispgrädde
50 g smör
1 1/2 dl riktigt mörk sirap, gärna demeters bauck hof zuckerruben sirup, eller någon annan ekologisk.
200g 70 % choklad.

Skölj bovetet med ljummet vatten flera ggr. Det är ämnet fagoperin som skall frigöras från skalet och sköljas bort, eftersom det annars kan irritera våra slemhinnor. Ni ser tydligt när det är färdigt eftersom vattnet blir rosa av fagoperinet. Det går lättare om vattnet är riktigt varmt men eftersom jag inte vill förstöra näringsämnen väljer jag att ge det lite tid. Övar mig i mindfullness undertiden 🙂
Lägg bovetet i blöt i en halv timme, bred ut på ett bakplåtspapper och låt torka i ugnen med luckan på glänt, eller i en torkugn. Graderna skall inte överstiga 42 om ni vill ha enzymerna intakta.
Jag har just hittat en gård som säljer svenskodlad bovete. Här ett utdrag ur deras hemsida:

Genom att grodda bovetekärnor ökar man näringsupptaget mer än 20 gånger. Detta beror inte på att vitaminerna eller mineralerna blir så mycket fler (även om dem också ökar vid groddning), det beror primärt på ökad biotillgänglighet för kroppen genom groddningen, då enzymer, hormoner, syre och fytokemikalier bildas vid groddningen. Ta bara exemplet hormoner, det är via hormoner i groddar (t.ex. groddad Bovete) som näringen i boveten kommunicerar med våra celler så att cellerna förstår vad det är och därmed kan ta upp näringen. Givetvis blir då näringsupptaget dramatiskt mycket mindre om dessa hormoner förstörs vid upphettning som t.ex. kokning. Så groddning är alltid överlägsen.
Följ länken för att läsa mer: www.wermlands-bovete.se/

Tillbaka till receptet: Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull och låt koka 10 min. Ta av den från plattan och bryt ner chokladen i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme och rör tills allt är smält och smeten blivit blank och slät. Låt den svalna en stund och blanda sen i det torra bovetet. Häll ut i en form, 20 x 20 och täck ovansidan med lingon. Ställ i kylskåpet minst 5 timmar och skär i kuber när den stelnat.

RAW PEPPARKAKOR. Vem gillar inte pepparkaksdeg? Och denna gör gott!
1 dl sötmandel
1 dl cashewnötter
2 tsk kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
75 g urkärnade dadlar
1 msk kokosfett med kokossmak
ev. 0,5 tsk vatten

Gör så här
Mixa mandlar och cashewnötter till ett grovt mjöl i en mixer med S-blad.
Blanda ned kryddorna och tillsätt dadlar och kokosfett. Mixa igen tills degen börjar uppföra sig som en deg – tillsätt vatten om det behövs för att få degen att hålla ihop.
Rulla små bollar som du trycker till med en gaffel så att de blir söta kakor. Förvara i kylen.

Njut nu av julen. Köp så många klappar du kan i din egen stad så att vi får behålla våra småbutiker. Jag såg att det öppnat en Audiobutik på kungsgatan, titta hos dom först om det är teknikprylar du ska slå in till någon. Jag önskar mig en levande stad i julklapp, fylld av människor som är stolta över var dom bor. GOD JUL

Arkiverad under: Lia Starälv

Copyright © 2016 · Magazine Pro Theme på Genesis Framework · WordPress · Logga in