Höstglöd bjuder på mycket – men jag vill ha mer!
Home BlogKrönikanHöstglöd bjuder på mycket – men jag vill ha mer!
no image

Höstglöd bjuder på mycket - men jag vill ha mer!

Ni som brukar klaga på att det inte händer något i Enköping kan redan nu börja ladda för helgens stora begivenhet – Höstglöd. Det är arrangemanget som ersätter andra städers ”kulturnatt” med den skillnaden att här händer det saker från fredag kväll till och med måndag kväll. Programmet innehåller totalt ett 50-tal punkter. Jag vill dock ha ännu mer!

Det finns egentligen något för nästan alla smakriktningar. Men det kunde finnas ännu mer!
Även om programmet är fylligt så skulle jag egentligen ha önskat att det innehöll ännu mer. Vad jag inte kan förstå riktigt är varför inte fler föreningar och företagare hakar på och tar tillfället i akt att visa upp sig?
Framför allt skulle jag vilja ha ännu mer sång, dans och musik. Varför är exempelvis inte Kulturskolan med och visar upp några av alla sina duktiga, talangfulla elever även under helgen? Jag vet att de bjuder på stipendiekonserter på torsdag- och fredag kväll men skulle vilja att de hade öppet hus på skolan både lördag och söndag. Det går förmodligen inte av ekonomiska skäl? Jag förmodar att det inte ryms inom skolans budget men beklagar väldigt mycket att det är så. Det hade annars varit ett utomordentligt tillfälle att visa kommuninvånarna vilka oerhört duktiga elever och lärare som finns på skolan.
Jag kan lova att till och med TV4-programmet Idol skulle kunna hitta några riktiga guldkorn där.
Men vi får kanske vänta tills den nya Kulturskolan är klar vid Joar Blå?
Jag undrar också varför inte en av stans största dansföreningar – Ena Bugg & Swing – är med? Där finns väl tillräckligt många ideellt arbetande krafter för att man skulle kunna bjuda in allmänheten till en uppvisning i de egna lokalerna?
Street-Feet, en annan av de stora dansskolorna, är ju med på Torget. Det tog jag själv initiativ till när jag jobbade på Ena-Håbo Tidningen förra året. Och Isabel Axnér är ju tjejen som vet hur man marknadsför sin dansskola, även om det innebär att hon får jobba hur mycket som helst.
Vår suveräna kör ”Återsken” borde absolut vara med på ett hörn, om jag fick bestämma. Vad säger ni Marcus Dannvik, Therese Knutsson och resten? Är det inte dags att ni planerar något inför nästa år? Det skulle garanterat bli uppskattat om ni bjöd på ett smakprov inför kommande julkonsert!
Och nog skulle studieförbunden kunna vara lite mer aktiva? Örjan Englund och ABF borde absolut ha hängt på för att ta ett exempel.
Jag skulle även vilja  att krogarna i centrum var med och satsade lite på det här kulturevenemanget. Varför inte bjuda in några lokala underhållare och servera en särskild ”Höstglöds-meny”? Det är klart att det skulle locka folk!
Sedan tycker jag nog att några av våra invandrarföreningar – utöver Sampo – borde ta tillfället i akt att visa vad de gör. Kul i alla fall att Sampo, som ju går i ”våndans tider” inför hur lokalproblemet ska lösas efter nyår ändå satsar och medverkar. Ta gärna en sväng till deras lokal på Kyrkogatan, medan den finns kvar, och lyssna på deras kör, kolla deras handarbete och köp en bok signerad av författaren.
Ett stenkast därifrån bjuds det också på musik. Café Samt är ett av de företag som fattat poängen med kulturnatten och bland annat ordnar ett musikquizz för tremannalag. Bra initiativ.
Om tillräckligt många Enköpingsbor visar intresse i år så kanske fler arrangörer ställer upp nästa år?
Jag vet att arbetsgruppen bakom arrangemanget, med Maria Lindgren som ”primus motor”, lägger ner mycket jobb. Visa att ni uppskattar det!
Själv börjar jag med smygstarten på torsdag på biblioteket där Kulturskolan alltså medverkar och där Upplevelsenämndens ordförande Mona Örjes delar ut stipendier till elever inom musik, dans och drama.
Avslutningen på måndag med Kulturskolans körer som ger en konsert för Världens barn blir säkert också en höjdare på Kompassen. Gästartisten Sanna Nielsen ser till så att det blir utsålt, gissar jag?

  • Comments
  • 2
Maria Lindgen
48 Years 11 Months 10 Days 18 Hours 5 Minutes 26 Seconds ago

Jag ser att du efterfrågar ett större utbud och att du vill ha mer inslag under Höstglöd. Du räknar upp både företag, studieförbund och föreningar. Frågar du mig är jag mycket nöjd med årets utbud och som vi ser växer det och blir mer etablerat för varje år. Vi är stolta över alla kreativa arrangörer som deltar. Kulturskolan som du nämner deltar i större omfattning än tidigare år med både dans, drama och musik. Ser fram emot helgens Höstglöd – som vi arrangerar för tredje året

Roland Nordqvist
48 Years 11 Months 10 Days 18 Hours 5 Minutes 26 Seconds ago

Hej Maria! Kritiken var inte riktad mot dig. Jag vet att du gör ett bra jobb. De som ska ta åt sig är de som inte står i kö för att få vara med på detta ljuvliga arrangemang. Jag vill att de så fort som möjligt hör av sig till dig och meddelar att ”nästa år vill vi också vara med”. De ska visa samma glöd för kulturen som du och jag och alla de som redan är med.

Sign up for Newsletter

Sign up to get our latest exclusive updates, deals, offers and promotions.