Enköpingsbor hejar fram blågult i Lissabon
Home BlogNyheterEnköpingsbor hejar fram blågult i Lissabon
no image

Enköpingsbor hejar fram blågult i Lissabon

När någon miljon svenskar slår sig ner framför TVn ikväll fredag för att följa Sveriges VM-kvalmatch mot Portugal i Lissabon finns det ett gäng Enköpingsbor som redan tagit plats på läktaren på Estadio da Luz.

Kimmo Asikainen, Petri Blomdahl, Christian Borg och Jonny Sköld är en kvartett som ogärna missar svenska fotbollslandslaget. De – och faktiskt ytterligare ett 10-tal – följer Zlatan & gänget i vått och torrt som man brukar säga. I själva verket har några av dem följt landslaget redan innan Zlatan blev stjärnan.
Kimmo exempelvis var på plats i Portugal när EM avgjordes där 2004. Han hade biljetter till Sveriges matcher man åkte hem före kvartsfinalen mot Holland och sålde biljetten hemma. Däremot var han sugen på att åka tillbaka om Sverige tagit sig till semifinal, dit han också hade biljett men så väl gick det ju inte.
Att vara hängiven supporter och följa landslaget även på bortamatcherna kan ha sina sidor. Kimmo och ett gäng kompisar var inställda på att åka och se Sveriges bortamatch mot Österrike i kvalet, men kom aldrig längre än till Arlanda.
-När vi suttit där ganska länge fick vi besked att flyget ner skulle bli 13 timmar försenat. Det skulle innebära att vi landade en och en halv timma efter det att matchen var slut, berättar han. Så då blev det taxi hem till Enköping för att följa matchen på TV på K14 istället.
I kvalet har han och gänget valt att avstå från bortamatcherna mot Färöarna och Kazakstan. Petri valde även bort matchen mot Irland i Dublin.
Till dagens match åkte Kimmo ner ytterligare fem kompisar på torsdagsmorgonen. Utöver de ovan nämnda följde även Patrik Bäckroos och Niklas Lindblom med. Dessutom åker ytterligare ett par grupper ner från Enköping men med andra flyg.
-Det var lite jobbigt att hitta lämpliga flyg till Lissabon till hyggliga priser, berättar Kimmo.
Men killarna åker hem tidigt på lördag morgon. Redan kl 7 lyfter planet mot Arlanda. Natten tillbringar de på hotell.
-Det gör inte så mycket. Oavsett resultatet så är man helt slut efter matchen.
När det gäller utgången av de båda matcherna (Sverige spelar hemma på Friends nästa tisdag) så råder det lite delade meningar men alla fyra räknar med att blågult ska klara av Portugal och att Zlatan ska vinna matchen i matchen, det vill säga mot Christian Ronaldo.
Kimmo tror på 1-1 i Lissabon och svensk seger med 1-0 på Friends. Christian tror på svensk seger i båda mötena, 2-1 respektive 2-0 med Sveriges siffror först alltså. Petri tippar svensk 3-1-seger i Portugal  och 1-0 hemma. Jonny tror på 2-1 borta och 0-1 hemma.
Om killarna får rätt så kommer flera av dem att börja planera för resor till Brasilien nästa år. Ett VM i sambalandet lockar många.
Kvällens match sänds på TV4 med avspark  kl 20.45.

  • Comments
  • 0

Sign up for Newsletter

Sign up to get our latest exclusive updates, deals, offers and promotions.